ДОЦІЛЬНІСТЬ СТВОРЕННЯ ВИННОГО ГОТЕЛЮ В УКРАЇНІ В КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТУРИЗМУ

С. О. Петруньок – магістр 2 курсу спеціальності «Туризм» Київського національного університету імені Тараса Шевченка

  Роботу виконано на кафедрі країнознавства та туризму КНУ ім. Тараса Шевченка
Науковий керівник: І. І. Винниченко кандидат географічних наук, доцент
кафедри країнознавства та туризму
КНУ ім. Тараса Шевченка

Висвітлено актуальність створення винних готелів для багатьох «винних» країн. Розглянуто «винні» та «екологічно дружні» послуги готелю. Представлено переваги створення винного готелю в Україні в контексті еногастрономічного маршруту «Дорога вина та смаку».

Ключові слова: винний готель, дорога вина та смаку, сталий розвиток туризму.

 

Petrunok S. O. The Importance of Creating a Wine Hotel in Ukraine in the Context of Sustainable Tourism Development. The relevance of the creation of wine hotels for many «wine» countries is highlighted. Considered «wine» and «eco-friendly» hotel services. The advantages of creating a wine hotel in the context of enogastronomic route «The Road of Wine and Taste» are presented.

Key words: wine hotel, road of wine and taste, sustainable tourism development.

 

У матеріалах конференції ООН у Ріо-де-Жанейро (1992 р.) зазначено: сталий розвиток – це такий розвиток, що задовольняє потреби сьогодення, не загрожуючи наступним поколінням задовольняти свої власні потреби [2]. Багато принципів і практик сталого розвитку вже застосовуються в туризмі. Вони адаптовані для конкретних видів туризму, у тому й винного туризму.

Упродовж останніх десятиліть набувають значної популярності у світі еногастрономічні мандрівки. Багато людей подорожують (і щороку їхня кількість зростає) щоб насолодитися простим сільським життям, відпочити серед виноградників, подивитися, як народжується вино та самим взяти участь у процесі його виробництва. Окрім цього, людей турбує тема екології та бережливого ставлення до природи. Все більше людей звертають увагу на приставку «еко», відмовляються від ненатуральних продуктів, віддаючи перевагу овочам з грядки, використанню велосипедів тощо.

Актуальним для багатьох «винних» країн світу і сьогодні є питання створення винних готелів, які функціонують за принципом гармонійного поєднання з природою  та позиціонують себе як багатофункціональні винні курорти. Винні готелі мають свій табель про ранги – премію «Wine Hotels Awards», якою щорічно нагороджуються найкращі винні готелі Європи за критеріями: екскурсії у винні підвали; дегустації вин; висока кухня; винотерапія; просування і розширення винного туризму [1].

Зазвичай «екологічно дружні» винні готелі розташовуються в старовинних шато – типових виноробних маєтках, побудованих з місцевих природних матеріалів – серед виноградників і характеризуються великим різноманіттям послуг, унікальним для кожного регіону.

Позиціонуючи себе «винним», готель передбачає надання таких послуг:

– організація та проведення тематичних винних вечорів (наприклад, вечір італійського / французького тощо вина);

– залучення у процес збирання винограду, його обробки та перетворення на винну продукцію (сезон літо–осінь);

– винні марафони, квести, пікніки;

– проведення винних майстер-класів та майстер-класів по приготуванню національних автентичних страв;

– школа сомельє;

– винотерапія (масаж з маслом виноградної кісточки, винний пілінг, маска).

Позиціонуючи себе «екологічно дружнім», готель передбачає:

– перехід на сучасні, енергозберігаючі та альтернативні джерела енергії;

– використання натуральних матеріалів;

– сортування сміття;

– у меню – страви з органічних продуктів харчування;

– екологічну та етнографічну просвіту.

Еногастрономічні маршрути (так звані «Дороги вина», «Дороги смаку», «Дороги вина та смаку») полегшують туристам відпочинок: гарантують смачну, безпечну, автентичну та екологічну подорож, яка сприятиме всебічному ознайомленні з природною, історико-культурною та гастрономічною складовою країни. Для країни це означає – розвиток сільських територій, промоція гастрономічних регіонів, збільшення кількості туристів та, відповідно, збільшення прибутку.

Україна почала активно займатись питанням розробки «Дороги вина та смаку» в межах проєкту ЄС «Підтримка системи географічних зазначень в Україні». З 2019 р. почав функціонувати еногастрономічний маршрут «Дорога вина та смаку Української Бессарабії» на Одещині. Приєднатись можуть всі зацікавлені сторони. Головна умова – дотримуватись стандартів якості надання туристичних послуг та слідкувати за харчовою безпекою туристів.

Учасником «Дороги вина та смаку» може стати й пропонований автором винний готель, що позиціонує себе як багатофункціональний заклад розміщення. Готель акцентує увагу на єднанні з природою, на вино, традиційні продукти та місцеву кухню. Тобто, знайомить з винно-гастрономічними особливостями регіону, популяризує культуру та традиції, сприяє соціально-культурному розвитку місцевого населення та активній його участі в питаннях щодо розвитку винного туризму. Це є важливим для організаторів проєкту, тому питання створення і внесення винного готелю до складу учасників «Дороги вина та смаку» є дуже актуальним як для функціонування самого готелю, так і для організаторів проєкту загалом (табл. 1).

 Таблиця 1

Переваги внесення винного готелю до учасників еногастрономічного

маршруту «Дорога вина та смаку» [розроблено автором]

Переваги для винного готелю Переваги для організаторів проєкту
–  легальність ведення бізнесу;

–  високий рівень сервісу;

–  допомога у створенні нової еногастрономічної пропозиції;

–  залучення і збільшення кількості гастрономічних туристів;

–  можливість зайняти лідируючі позиції серед існуючих готелів;

–  допомога у формуванні іміджу;

–  додаткова реклама;

–  промоція (створюваний веб-портал маршруту wineandtasteroads.com.ua);

–  співпраця та пошук нових партнерів.

 

–   спеціалізований учасник (перший винний готель);

–   відповідність європейському стандарту еногастрономічної локації;

–   надання туристам різноманітних еногастрономічний послуг (винотерапія, дегустації, майстер-класи, винні забіги, квести);

–   просування учасників проєкту;

–   екологічна просвіта туристів;

–   вихідна точка для проведення різних заходів;

–   розвиток сільської місцевості;

–   підвищення туристичної привабливості регіону.

 

Отже, питання сталого розвитку ‒ одне з найбільш значущих для сучасного світу. Сталий розвиток винного туризму неможливо уявити без інновацій, впровадження сучасних технологій виноробства, тому пропозиція створення винних готелів, які функціонують за принципом гармонійного єднання з природою є дуже важливою для України. Така інновація не тільки сприятиме зростанню інтересу до винних турів та задоволенню винних потреб, а й забезпечить екологічну просвіту, підвищить якість обслуговування туристів та конкурентоспроможність на внутрішньому та зовнішньому ринку. Винний туризм в Україні має величезні перспективи для сталого розвитку, оскільки є всесезонним, кількість туристів щороку зростає, впроваджуються новітні технології туризму, враховуються інтереси місцевого населення, створюються нові робочі місця, підвищується культура споживання українського вина.

 Список використаних джерел

  1. 10 кращих винних готелів Європи за версією любителів винного туризму [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://blogovine.ru/10-luchshix-vinnyx-otelej-evropy/ (30.04.2020).
  2. Що таке сталий розвиток? [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.un.org.ua/en/45-temp/1484-2012-06-11-14-41-36 (30.04.2020).

 


Залишити коментар