С. О. Петруньок – магістр 2 курсу спеціальності «Туризм» Київського національного університету імені Тараса Шевченка |
Роботу виконано на кафедрі країнознавства та туризму КНУ ім. Тараса Шевченка Науковий керівник: І. І. Винниченко – кандидат географічних наук, доцент кафедри країнознавства та туризму КНУ ім. Тараса Шевченка |
Висвітлено актуальність створення винних готелів для багатьох «винних» країн. Розглянуто «винні» та «екологічно дружні» послуги готелю. Представлено переваги створення винного готелю в Україні в контексті еногастрономічного маршруту «Дорога вина та смаку».
Ключові слова: винний готель, дорога вина та смаку, сталий розвиток туризму.
Petrunok S. O. The Importance of Creating a Wine Hotel in Ukraine in the Context of Sustainable Tourism Development. The relevance of the creation of wine hotels for many «wine» countries is highlighted. Considered «wine» and «eco-friendly» hotel services. The advantages of creating a wine hotel in the context of enogastronomic route «The Road of Wine and Taste» are presented.
Key words: wine hotel, road of wine and taste, sustainable tourism development.
У матеріалах конференції ООН у Ріо-де-Жанейро (1992 р.) зазначено: сталий розвиток – це такий розвиток, що задовольняє потреби сьогодення, не загрожуючи наступним поколінням задовольняти свої власні потреби [2]. Багато принципів і практик сталого розвитку вже застосовуються в туризмі. Вони адаптовані для конкретних видів туризму, у тому й винного туризму.
Упродовж останніх десятиліть набувають значної популярності у світі еногастрономічні мандрівки. Багато людей подорожують (і щороку їхня кількість зростає) щоб насолодитися простим сільським життям, відпочити серед виноградників, подивитися, як народжується вино та самим взяти участь у процесі його виробництва. Окрім цього, людей турбує тема екології та бережливого ставлення до природи. Все більше людей звертають увагу на приставку «еко», відмовляються від ненатуральних продуктів, віддаючи перевагу овочам з грядки, використанню велосипедів тощо.
Актуальним для багатьох «винних» країн світу і сьогодні є питання створення винних готелів, які функціонують за принципом гармонійного поєднання з природою та позиціонують себе як багатофункціональні винні курорти. Винні готелі мають свій табель про ранги – премію «Wine Hotels Awards», якою щорічно нагороджуються найкращі винні готелі Європи за критеріями: екскурсії у винні підвали; дегустації вин; висока кухня; винотерапія; просування і розширення винного туризму [1].
Зазвичай «екологічно дружні» винні готелі розташовуються в старовинних шато – типових виноробних маєтках, побудованих з місцевих природних матеріалів – серед виноградників і характеризуються великим різноманіттям послуг, унікальним для кожного регіону.
Позиціонуючи себе «винним», готель передбачає надання таких послуг:
– організація та проведення тематичних винних вечорів (наприклад, вечір італійського / французького тощо вина);
– залучення у процес збирання винограду, його обробки та перетворення на винну продукцію (сезон літо–осінь);
– винні марафони, квести, пікніки;
– проведення винних майстер-класів та майстер-класів по приготуванню національних автентичних страв;
– школа сомельє;
– винотерапія (масаж з маслом виноградної кісточки, винний пілінг, маска).
Позиціонуючи себе «екологічно дружнім», готель передбачає:
– перехід на сучасні, енергозберігаючі та альтернативні джерела енергії;
– використання натуральних матеріалів;
– сортування сміття;
– у меню – страви з органічних продуктів харчування;
– екологічну та етнографічну просвіту.
Еногастрономічні маршрути (так звані «Дороги вина», «Дороги смаку», «Дороги вина та смаку») полегшують туристам відпочинок: гарантують смачну, безпечну, автентичну та екологічну подорож, яка сприятиме всебічному ознайомленні з природною, історико-культурною та гастрономічною складовою країни. Для країни це означає – розвиток сільських територій, промоція гастрономічних регіонів, збільшення кількості туристів та, відповідно, збільшення прибутку.
Україна почала активно займатись питанням розробки «Дороги вина та смаку» в межах проєкту ЄС «Підтримка системи географічних зазначень в Україні». З 2019 р. почав функціонувати еногастрономічний маршрут «Дорога вина та смаку Української Бессарабії» на Одещині. Приєднатись можуть всі зацікавлені сторони. Головна умова – дотримуватись стандартів якості надання туристичних послуг та слідкувати за харчовою безпекою туристів.
Учасником «Дороги вина та смаку» може стати й пропонований автором винний готель, що позиціонує себе як багатофункціональний заклад розміщення. Готель акцентує увагу на єднанні з природою, на вино, традиційні продукти та місцеву кухню. Тобто, знайомить з винно-гастрономічними особливостями регіону, популяризує культуру та традиції, сприяє соціально-культурному розвитку місцевого населення та активній його участі в питаннях щодо розвитку винного туризму. Це є важливим для організаторів проєкту, тому питання створення і внесення винного готелю до складу учасників «Дороги вина та смаку» є дуже актуальним як для функціонування самого готелю, так і для організаторів проєкту загалом (табл. 1).
Таблиця 1
Переваги внесення винного готелю до учасників еногастрономічного
маршруту «Дорога вина та смаку» [розроблено автором]
Переваги для винного готелю | Переваги для організаторів проєкту |
– легальність ведення бізнесу;
– високий рівень сервісу; – допомога у створенні нової еногастрономічної пропозиції; – залучення і збільшення кількості гастрономічних туристів; – можливість зайняти лідируючі позиції серед існуючих готелів; – допомога у формуванні іміджу; – додаткова реклама; – промоція (створюваний веб-портал маршруту wineandtasteroads.com.ua); – співпраця та пошук нових партнерів.
|
– спеціалізований учасник (перший винний готель);
– відповідність європейському стандарту еногастрономічної локації; – надання туристам різноманітних еногастрономічний послуг (винотерапія, дегустації, майстер-класи, винні забіги, квести); – просування учасників проєкту; – екологічна просвіта туристів; – вихідна точка для проведення різних заходів; – розвиток сільської місцевості; – підвищення туристичної привабливості регіону. |
Отже, питання сталого розвитку ‒ одне з найбільш значущих для сучасного світу. Сталий розвиток винного туризму неможливо уявити без інновацій, впровадження сучасних технологій виноробства, тому пропозиція створення винних готелів, які функціонують за принципом гармонійного єднання з природою є дуже важливою для України. Така інновація не тільки сприятиме зростанню інтересу до винних турів та задоволенню винних потреб, а й забезпечить екологічну просвіту, підвищить якість обслуговування туристів та конкурентоспроможність на внутрішньому та зовнішньому ринку. Винний туризм в Україні має величезні перспективи для сталого розвитку, оскільки є всесезонним, кількість туристів щороку зростає, впроваджуються новітні технології туризму, враховуються інтереси місцевого населення, створюються нові робочі місця, підвищується культура споживання українського вина.
Список використаних джерел
- 10 кращих винних готелів Європи за версією любителів винного туризму [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://blogovine.ru/10-luchshix-vinnyx-otelej-evropy/ (30.04.2020).
- Що таке сталий розвиток? [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.un.org.ua/en/45-temp/1484-2012-06-11-14-41-36 (30.04.2020).