СЕЛО ЗАБОРОЛЬ НА КРАЄЗНАВЧИХ МАРШРУТАХ ВОЛИНІ

Т. О. Сахарук – студентка 4 курсу спеціальності «Туризм» Луцького інституту розвитку людини Університету «Україна»

  Роботу виконано на кафедрі інформаційної діяльності та туризму ЛІРоЛ Університету «Україна»
Науковий керівник:
В. К. Терлецький
кандидат біологічних наук, доцент кафедри інформаційної діяльності та туризму ЛІРоЛ Університету «Україна»

Досліджено історію становлення села Забороль Волинської області. Розглянуто найбільш цікаві об’єкти минулого і сучасного, з якими можна ознайомитися під час краєзнавчого маршруту. Описані відомі археологічні та архітектурні пам’ятки в межах села. Відмічені багаті природні ресурси, які теж можуть бути використані у туристичній діяльності. Автор рекомендує включення Забороля до мережі краєзнавчого та сільського туризму на Волині.

Ключові слова: краєзнавство, сільський зелений туризм, археологічні та архітектурні пам’ятки, бронзова доба.

 

Saharuk T. V. The Village Zaborol on the Local History Routes of Volyn. The history of the formation of the village Zaborol in Volyn region, has been studied. The most interesting objects of the past and present, which can be seen during the local history route, are considered. Famous archeological and architectural monuments within the village are described. Rich natural resources are noted, which can also be used in tourism. Аuthor recommends the inclusion of Zaborol in the network of local lore and rural tourism in Volyn.

Key words: local lore, rural green tourism, archeological and architectural monuments, Bronze Age.

Постановка наукової проблеми та її значення. Для регіонального розвитку краєзнавчого та сільського зеленого туризму необхідно знати місцеві природні та етнокультурні ресурси. Саме ці знання дають можливість правильно орієнтувати краєзнавчі маршрути та екскурсії на місцевості, щоб ознайомити туристів із найбільш привабливими для пізнання об’єктами. На території Волинської області є чимало таких об’єктів, які можна побачити або почути про них навіть у сільській місцевості.

Метою нашого дослідження є аналіз історії та сучасного стану села Забороль у Волинській області, що може бути використано в організації краєзнавчих маршрутів. Основні завдання дослідження – виявити найбільш цінні історичні, етнокультурні об’єкти та природні ресурси с. Забороль, які важливі для організації краєзнавчих маршрутів і розвитку сільського туризму в цьому регіоні.

Виклад основного матеріалу й обґрунтування отриманих результатів дослідження. У Волинській області є чимало об’єктів, перспективних для використання у краєзнавчому та сільському туризмі [1; 3; 4]. Одним із таких об’єктів є село Забороль, яке знаходиться на відстані кількох кілометрів від обласного центу Волинської області – м. Луцька. Історія Забороля дуже цікава й пізнавальна. В околицях села досі зберігаються цінні археологічні пам’ятки: курган бронзової доби та рештки давніх поселень ХІ–ХІІІ ст., де досі знаходять уламки кераміки та інших гончарних виробів [2; 3].

Вперше Забороль згадується в літературних джерелах у 1545 р. [2]. У перекладі з давньослов’янської назва села означає «за боролом», тобто «поза сторожою (вартою)» або «за межами міста». Яким тоді був Забороль, можна уявити лише із загальних описань давньоруських поселень, бо письмових джерел про стан села на той час не збереглося.

У ХVIII ст. першим власником Забороля став Ян Антоній Чарнецький, який був спочатку овруцьким гродським писарем, а пізніше – брацлавським каштеляном. Саме при ньому в Заборолі було збудовано величний палац у ренесансному стилі [2]. Цей палац перебудовували в першій чверті ХІХ ст. за проектом італійського архітектора Генрика Іттара. Навколо палацу був розбитий парк у романтичному стилі, закладений ірландським дизайнером Діонісієм Міклером. До палацу вів високий дерев’яний міст, а біля самого будинку росло багато акацій, лип та квіткових клумб. У парку було багато цікавих кам’яних пам’ятників, присвячених родині Чарнецьких. Коли у 1707 р. російський імператор Петро І приїздив до Луцька, він відвідав маєток Чарнецьких у Луцьку і в Заборолі. Відомо, що у палаці Чарнецьких зберігалась одна з найбагатших тогочасних бібліотек на Волині. На жаль, ці архітектурні пам’ятки не збереглися до наших часів.

Протягом 1878–1883 рр. у Заборольській народній школі навчався відомий в майбутньому проповідник Слова Євангельської Правди Стефан Бохонюк. За роки Другої світової війни Забороль зазнав значних руйнувань, коли були знищені не лише визначні місцеві історичні споруди, а й церкви (зокрема, церква на честь Божої Матері, споруджена у 1728 р.). Зараз у Заборолі проживає понад 1340 мешканців і село постійно розростається.

Надзвичайно цікавими є місцеві природні ресурси. Річка Омеляник (ліва притока р. Стир) протікає поздовж Забороля, де створює декілька мальовничих ставкових водойм. Останні використовуються для рибальства і можуть бути використані як додатковий ресурс краєзнавчого та сільського туризму. У самому Омелянику, крім традиційних місцевих видів риби, масово розмножився ротан з Далекого Сходу, який тут чудово акліматизувався. Доцільно зазначити, що ротани – це хижаки, які масово знищують ікру та мальків і інших видів риби, а тому їх вилов, до певної міри, може служити підставою для активних заходів екологічного туризму.

З північного боку Забороль оточує гарний мішаний ліс, в якому поруч з місцевими дубами та грабами можна побачити досить рідкісні для Волині бук лісовий або культивований з Америки дуб північний. У цьому лісі багато ягід і грибів, які теж можуть зацікавити туристів. Іноді можна навіть зустріти у лісі рідкісні види: лілію лісову або зозулинці. Навесні у заборольському лісі чудово співають соловейки, що теж доцільно враховувати при організації краєзнавчих маршрутів. А ще в місцевому лісі можна натрапити на їжаків, вужів і білок. Іноді трапляються навіть козулі й лосі, якщо вам пощастить.

.Висновки. Багата історія села Забороль може бути предметом краєзнавчого пізнання у туристичній діяльності. Крім того, тут є багаті природні ресурси, які доцільно використовувати не лише у краєзнавчому, а й у сільському туризмі. Тому необхідні відповідні організаційні та популяризаційні заходи, які могли б сприяти активізації туристичної діяльності на теренах Забороля.

 Список використаних джерел

  1. Лужанська Т. Ю. Сільський туризм: історія, сьогодення та перспективи / Т. Ю. Лужанська, С. С. Махлинець, Л. І. Тебляшкіна. – К. : Кондор, 2008. – 385 с.
  2. Кучинко М. М. Пам’ятки археології Луцького району Волинської області : навч. посіб. / М. М. Кучинко, О. Є. Златогорський. – Луцьк : Волинські старожитності, 2010. – С. 207–208.
  3. Манзуренко В. Лицарі Срібного хреста бойової заслуги 1-го та 2-го класів / В. Манзуренко // Український визвольний рух. – Львів, 2007. – Зб. 9. – С. 248–279.
  4. Україна перед визвольною війною 1648–1654 рр. : зб. документів (1639–1648 рр.) / відп. ред. М. Н. Петровський, К. Г. Гуслистий. АН УРСР. Інститут історії України ; Управління державними архівами МВС УРСР ; Центральний державний історичний архів УРСР. – К. : Вид-во АН УРСР, 1946. – 256 с.

Залишити коментар